Kitaplık KediEjderi

Babil Prensesi

Babil Prensesi, Voltaire’in mitolojik olayları günlük hayatın bir parçası gibi sunduğu felsefi masallarından biri. Jorge Luis Borges, onun için, “Voltaire, hemen hemen tüm öykülerinde, Binbir Gece Masallarının ve antik çağın coğrafyasını kullanır; ne ki, Babil’in Paris, Brahmanların ya da Druidlerin ise Roma Kilisesinin rahipleri olduğunu fark etmekte gecikmez…” şeklinde bir not düşmüş.

1768 yılında yazılmış olan Babil Prensesi, Formasante isimli güzeller güzeli bir kızın, sevdiği Amazan’ın peşinden tüm dünyayı dolaşmasını ve gittiği her ülkede öğrendiği şaşırtıcı gerçekleri anlatıyor. Mısır Firavunu, Hint şahı, İskit Kralı gibi taliplerine rağmen bir çobanı seçen prenses barış, din özgürlüğü, hoşgörü gibi konuların önemini kavrarken bir yandan da sevdiği adamın sadakatini test ediyor.

Annem bu kitabı da dinlemiş:) Kütüphanemize hangi baskısını alacağını bilmiyorum ama dinlediği eser Kapra Yayıncılık basımı. Şöyle yorum yapmış:
“Mitolojik anlatımlı açılıŞıyla bir anda sarıp sürükleyen eser, bir ara tarih denemelerinden
derlemeler gibi gidiyor. Finalin biraz daha epik olmasını beklediysem de hoŞnutsuz olmadım.”

Büyülü kuşlar, mitolojik karakterlerle bu iki gencin yolculuğuna eşlik ederken, bir yandan da Voltaire’in ironili sistem eleştirilerini yakalamak olası.

Ben şimdi uyumaya gidiyorum. Kendinize iyi davranın, gönderilerimi paylaşın, beğenmekten geri durmayın.
Sevgiler…

error: Content is protected !!