Sür Pulluğunu Ölülerin Kemikleri Üzerinde

“Janina, uzak bir Polonya köyünde, karanlık kış günlerini astroloji çalışarak, yıldız haritalarını inceleyerek, William Blake’in şiirlerini tercüme ederek ve varlıklı Varşova sakinlerinin yazlık evlerine göz kulak olarak geçirir. İnsanlar yerine hayvanlarla vakit geçirmeyi tercih eder, fazlasıyla tuhaf ve münzevi tavırları kimilerine göre “kaçık”lıktır. Bir gün komşusu Koca Ayak gizemli bir şekilde ölü bulunur. Gelecek günler daha da tuhaf ölümleri beraberinde getirir. Şüpheler ve soru işaretleri yükselirken Janina, tuhaf teorileriyle kendini soruşturmanın göbeğine yerleştirir. Birileri ona kulak verseydi her şey böyle mi olurdu oysa.”
Sür Pulluğunu Ölülerin Kemikleri Üzerinde kitabının yazarı Polonyalı Olga Tokarczuk, 2018 Nobel Edebiyat ödülünün sahibi.
Kitap boyunca alıntılar, altı çizilesi anekdotlar, astroloji notları, şair Blake dizeleri, mevsim geçişleri, doğanın düzeni, tarihte yaşananların insanlar üzerindeki etkileri işlenmiş.
Çeviri ve yazım hataları bulunduğu belirtiliyor bazı yorumlarda, annem kitabı dinlediği için bu konuda bir not iletmedi.
Cinayetlerin soruşturmalarının da yer aldığı kitap 304 sayfa ve Timaş Yayınları tarafından basılmış.
Kendine özgü anlatıyı kimileri sevmiş kimileri de hiç hoşlanmamış. Annem etkileyici buldu. Sanırım kütüphanemize basılı bir kopyasını almak istiyor. Nereye sığdıracaksa:)
Tanıtım yazılarından birkaç tümce ile bitireyim:
“… alaycı mizahı ve karanlık sürprizleriyle pastoral bir kara komedi.”
“Bir cinayet romanı yapısını açıkça benimsese de, Sür Pulluğunu Ölülerin Kemikleri Üzerinde ürkütücü mizahı ve marazi felsefi müdahaleleriyle özgün bir roman…”
Kendinize iyi davranın, sevgiyle kalın…


